måndag 18 juli 2011

Benskydd eller Lindor?

Vad använder ni när ni rider? Benskydd eller lindor? kanske båda? Fast den största frågan att ställa är nog, behöver du de? Oftast har man ju det för att hästen strycker eller slår sig när man rider. Hopphästar brukar då ha skydd medans dressyrryttare brukar linda sina hästar, varför är det så egentligen? Största anledningen tror jag till att många dressyrryttare lindar är för att dressyr är mer uppvisning än vad hoppning är och de då ser prydligare ut att linda. Sammt att dom ofta inte har lika många hästar att rida och då kan lägga lite mer tid på varje häst. För kollar man på världeliten så kommer alltid Patrik Kittel på Scandic medans Roffe kommer på 6-7 olika hästar. Vilket jag tror medför att man försöker spara på tid. Samtidigt är det svårt för en hopphäst att ha lindor ur säkerhetssyndpunkt, för tänk om dom lossnar över hindret? Inte bra.
Men för att ta det kort är alla skydd till för att skydda mot att hästen slår i sig själv när man rider.
- hoppskydd/senskydd används när hästen slår i magen med frambenen vid höga hopp. med en magplatta på sadelgjorden skyddar de hästen bäst. Eller om hästen slår ihop insidan av frambenen när den rör sig.
- damasker & lindor är till för att skydda om hästen skrapar i benen när den rids. damasker finns för bakben också och är högre än strykkappor.
-strykkappor/ bakbens skydd, skyddar insidan av bak benets kota och är öppen utåt. Kortare än damasker men med samma funktion.
- teknik skydd är för att få hästen att lyfta mer på benen, de är oftast tyngre än vanliga bakbens skydd men finns som lätta också. skyddar insida och utsidan av bak kotan och är öppen fram.
-terräng bakbens skydd ser ut som senskydd fast de sitter på bakbenen och är högre, detta för att de ska skydda benet maximalt från slag då det är fasta hinder.




Många tror ofta att lindor kan vara bra att använda för att ge hästen stöd när man rider, något som man skulle kunna diskutera länge men jag skulle säga att de inte stämmer. För att lindorna ska ge något stöd över huvudtaget för hästen måste du linda så hårt att du praktiskt taget tar bort all blodcirkulation till benen... något jag inte skulle vilja göra. Det används mest för att de ska matcha snyggt när man rider helt enkelt.




ByeBye


LL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar