torsdag 21 juli 2011

Six-bar vs. puissance - vad är skillnaden?

Det finns många olika typer av klasser när du tävlar i hoppning, allt från clear round där du bara ska in och hoppa felfritt för att få en rosett till olika bedömningar där snabbst vinner. Sen finns det höjdhoppningar av olika slag. Dom vanligaste är Puissance, som man ofta från se när dom är på Olympia i London på jul där dom brukar hoppa över en enorm mur. Och så finns det six-bars som är det vi oftast använder oss av i Sverige. Så var är du skillnaden mellan dessa två?

I en six-bar har du först en rund innan du hoppar en serie på oftast 4-5 hinder där dom höjs efter varje språng så det sista hindret är de högsta. Efter en felfri första omgång är det bara själva hinder serien som man hoppar. Varje gång höjs alla hinder med 5-10 cm. Det är vanliga rättupstående hinder som hoppas och inga enorma murar som hästen inte kan se över.



Exempel på bana i six-bar




I en Puissance hoppning har du först en liten kort grundbana oftast omkring 4-6 hinder innan du rider mot muren som är själv höjdhindret. Är du felfri första omgången går du vidare och dom har då höjd "muren". Du får då lov att ta ett av dom tidigare hindrena innan du rider mot muren med det är inget som du måste göra. Du kan max rida fem "omhoppningar" och den som håller sig felfri längst är den som vinner, är två eller fler ryttare fortfarande felfri efter fem omgånger så delar dom på första platsen, man kan alltså inte hålla på hur länge som helst. Höjd rekordet ligger på 2,44 m.
Vill du se en puissance? gå in på länken:
http://www.youtube.com/watch?v=BbK1Yp2YnKY&feature=related

ByeBye
LL

1 kommentar: