söndag 31 juli 2011

Olika typer av bett?

Bett kommer i många olika former, material och storlekar och det kan ibland vara svårt att veta vilket bett som är bäst för just din häst. En bra start är att hitta ett som är lagom stort, de ska inte vara så smalt att det skär i mungiporna på hästen, de medför ofta att hästen tycker det är obekvämt att ta stöd och det blir svårt för dig som ryttare att få hästen att gå i korrekt form. Är bettet för tjock kommer de ligga fel i munnen på hästen och det får svårt att stänga munnen ordentliget. Bettet ska inte heller vara för långt eller får kort, bettringarna ska inte vara inne i hästens mun och du ska inte se flera centimeter på båda sidorna om mungiporna, det är då fel längd på bettet.

Sen finns det en mängd olika varianter på bett, här kommer några förklaringar på lite olika.
JÄRNBETT Används och uppskattas mer och mer. Rostar när de kommer i kontakt med hästens saliv och smakar sött och gott. Det 3-delade med koppar i mitten tycker många hästar om.
ROSTFRIA BETT Garanterat av högsta kvalitet i handpolerat ädelstål. Blanka,starka och lättskötta bett.
MÄSSINGBETT Gula, varma bett som smakar gott! Vårat 3-delade med oval i mitten är en storsäljare och mångas favorit!
GUMMIKLÄDDA BETT Rostfria bett med överdrag av tjockt, svart gummi.
HAPPY MOUTH Vita Syntetbett med äppelsmak! Uppskattas speciellt av unghästar samt hästar som har/ har haft munproblem. Rekomenderas av ett flertal hästtandläkare.

3-delat, rakt eller 2-delat?
Fler och fler börjar använda de snälla 3-delade betten, de med oval i mitten ligger fint i hästens mun och passar särskilt bra på hästar med liten-och/eller känslig mun. De raka betten ( med vanliga sidoringar ) har också börjat uppskattas allt mer, ligger rakt i munnen och kan alltså inte klämma/sticka upp eller ner någonstans i hästmunnen. Tvådelade bett är fortfarande vanliga och ett normalt eller smalt passar en del hästar, men ligger sämre i en hästmun än vad ett 3-delat eller rakt bett gör.

Kom alltid ihåg att ett bett är aldrig skarpare än den hand som håller i tygeln! Tänk också på att nosgrimman ska vara lagom spänd. Ett par fingrar ska lätt få plats mellan nosen & nosgrimman. Nosgrimman är endast till för att hålla bett & träns på plats! En för hårt spänd nosgrimma orsakar skavsår innuti hästens mun. Om hästen tex gapar eller lägger tungan över bettet, spänn då inte nosgrimman, utan ta reda på varför hästen gör detta. Det kan vara så enkelt som att tex bettet tar för stor plats i munnen eller tex trycker ner på tungan och känns obehagligt för hästen.
Kommer du själv inte fram till någon lösning som passar din häst, kontakta en kunnig hästtandläkare. När du provar ett nytt bett: Prova gärna utan nosgrimma. Då har du störst möjlighet att märka om det är något som hästen inte tycker om. Låt även hästen prova ett bett ett par gånger. Det kan ta tid för en häst att vänja sig vid något nytt precis som för oss människor!

Sen finns det även en del mer avancerad bett som kimblewickbett, kandarstång, pelhambett, fullcheek och stigbett. Man kan även rida bettlöst på så kallat hackamore. Men detta berättar jag om en annan gång.

ByeBye
LL

1 kommentar:

  1. Varför inte prova ett bettlöst alternativ och därmed skona hästens mun från smärtan? Eller om man nu ska ha bett, iallafall ha ett Nova bett eller ett tredelat bett som formar sig i hästens mun och därför inte trycker Lika mycket på tungan och inte orsakar lika stor smärta.

    SvaraRadera