fredag 15 juli 2011

Förbygel - Martingal - Brösta

Många blandar ofta ihop förbygel, martingal och brösta. Dom fyller tre olika funktioner och har alla olika utseenden även om vissa likheter förekommer. Ska vi se om vi kan få rätsida på de?

En martingal används oftas vid hoppning och på hästar som slår upp med huvudet. Den skall hänga löst när tyglarna är sträckta. Man måste vara noga med att inte spänna martingalen för hårt, den används inte för att få hästen att gå på tygeln utan för att förhindra att ryttaren "knockas" av hästen när den slänger med huvudet. Tygelstoppar måste användas så att inte ringarna fastnar i tygelns spänne. En martingalstopp fästes strax ovanför halsremmen och hjälper till att hålla allt på plats så att hästen inte ska kunna trampa igenom remmarna och fastna.

En brösta är som en blandning mellan martingal och förbygeln, den har remmar till tyglaran (oftast avtagbara så man inte måste ha dom jämt och det finns även bröstor helt utan "martingal" delen) som hindrar hästen från att slå med huvudet. Den hindrar även sadeln från att glida bakåt. Det är en bred "rem" som löper tvärs över bringan och bogarna och som man fäster i gjorden på sidorna. Har en längre rem som löper över mankammen för att hålla den remmen uppe. Samt remmar som du fäster i själva sadel. Den ses vanligast på FältTävlings-hästar. Bröstan håller sadeln på plats vid extrema påfrestningar så som FT samt fördelar trycket bättre. Den traditonella bröstan är bara en resår rem från sida till sida på sadeln och det finns då heller ingen risk att hästen fastnar i några remmar.




Förbygel är ett läder eller resårrem som ligger mot hästens bringa och som hindrar sadeln att glida bakåt när man rider i svår terräng eller rider långmarsher med packning. Förbygeln spänns i främre delen av sadeln, går på båda sidorna om halsen, över bringan och mellan frambenen samt fästs runt sadelgjorden. Den går ofta att fästa i tyglarna.




Hängde vi med? Alltså maringal sitter löst runt halsen och sitter fast i sadelgjorden samt hindrar häster från att dra upp huvudet.


Brösta hindrar sadel från att åka bak, samt hindrar från att dra upp huvudet( om den har extra maringal) samt sitter tajt mot bringa och bog. Ofta bara från sida till sida. Nu förtiden kallas dock de mesta för Brösta/Förbygel eftersom dom har blivit såpass lika i utformningen och man har gått ifrån de ursprungliga utseendet. Sen är det ju faktiskt så att ifall du har en sadel som ligger perfekt på hästen så ska du inte behöva något annat än maringalen. Denna hindrar inte hästens rörelser på något sätt... Några frågor?



ByeBye
LL

1 kommentar:

  1. men många använder väl brösta till vanligt bruk också?
    och i hoppningen?

    SvaraRadera